De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten dreigt op een fiasco uit te lopen.
 
Zorg kan volgend jaar nog steeds niet worden gegarandeerd voor iedereen die dat nodig heeft. De belangrijkste oorzaak is het dralen van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid).
 
Overgang jeugdzorg naar gemeente fiasco-van rijn-orange monday
 
Dat concludeert de onafhankelijke commissie Transitie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) van Leonard Geluk in een conceptrapport, dat in het bezit is van deze krant.
 
Onduidelijkheid
Door onduidelijkheid die Van Rijn heeft laten bestaan over hoeveel geld gemeenten krijgen en wat de details van de regeltjes worden, raken gemeenteambtenaren inmiddels overwerkt. Dat wordt nog verergerd doordat vanuit het ministerie steeds nieuwe oekazes (strenge bevelen; red.) worden gegeven aan de gemeenten. Die „ervaren dit als extra last en verstorend” bij hun werk, aldus Geluk.
 
Overgang jeugdzorg naar gemeente fiasco-overwerkt-orange monday
 
Bureaucratie
Een op de drie gemeenten heeft minder dan 20.000 inwoners. Daar zijn vaak maar één of twee ambtenaren verantwoordelijk voor de megaoperatie, waarmee in totaal drie miljard euro per jaar is gemoeid. „Voor hen is de belasting bijzonder groot”, staat in het rapport. Hierdoor wordt veel geld dat was bedoeld voor het behandelen van jongeren nu gebruikt om consultants in te huren.
 
Gemeentepersoneel komt verder in de knel door alle bureaucratie die Van Rijn eist om het proces in de gaten te houden. Intussen overlaadt het ministerie ambtenaren continu met nieuwe informatie. Ook worden zij geacht op congressen te verschijnen om te worden bijgepraat, terwijl ze tot over hun oren in het werk zitten.
 
Overgang jeugdzorg naar gemeente fiasco-overwerkt2-orange monday
 
Regie
De tijd dringt steeds meer: voor de zomervakantie moet de inkoop van zorg van start gaan. En dat is nu op de meeste plaatsen nog niet gebeurd. Gevraagd naar een reactie laat D66-Kamerlid Bergkamp weten dat ze zich zorgen maakt. „Gemeenten moeten meer personeel vrijmaken, en Van Rijn moet nu echt de regie gaan nemen, zoals hij heeft beloofd.”
 
Dat deed hij in zowel de Tweede als de Eerste Kamer ’met de hand op het hart’, maar Geluk signaleert dat juist het ontbreken van landelijke regie veel problemen veroorzaakt. Hierdoor dreigen de landelijke aanbieders van specialistische jeugdzorg zelfs failliet te gaan.
 
Overgang jeugdzorg naar gemeente fiasco-failliet-orange monday
 
Twee verschillende werelden
Het ministerie van Volksgezondheid en de gemeenten lijken in twee verschillende werelden te leven. Na eerdere waarschuwingen van de TSJ hoeven gemeenten dit jaar alleen het ’hoogst noodzakelijke’ te doen om zorg te garanderen voor kinderen met problemen, maar zelfs dat lijkt een brug te ver.
 
Nog steeds zijn er door samenwerkende gemeenten geen contracten gesloten met zorgaanbieders. Er worden net als een paar maanden terug enkel nog verkennende gesprekken gevoerd. Dat leidt ’onherroepelijk’ tot problemen bij de bedrijven, zegt Geluk. De helft van de zorgverleners verwacht begin volgend jaar betalingsproblemen. Faillissementen liggen hierdoor op de loer.
  
Bron: Telegraaf/Jan-Willem Navis
Steun Orange Monday Foundation, dit nieuws is ook Code Oranje. Klik op de button en doe mee!

Button Code Oranje - rond

Stichting Orange Monday | Facebook

Copyright © OrangeMonday 2012 - 2024 | Realisatie site: Qarpa Solutions BV